January 4, 2016

2016 Recipient | Institute Honor Awards for Architecture

The connection of material to mission continues with the landscaped plinth that supports the main cube. The undulating roofscape on the plinth supports an acre of rock and native, drought-resistant grasses, recapitulating some of the native landscape of north Texas.

The architects integrated architecture, nature and technology into the visitor experience, making the building itself an active tool for education on connections to the environment, sustainability strategies, and innovations in design and fabrication.

A glass-encased escalator breaks out of the cube's geometry to carry visitors up from the ground floor to a cantilevered platform that affords a spectacular view of downtown Dallas, and then visitors work their way down through exhibit floors. At its base, the cube's skirt lifts to reveal more glass, surrounding that level's public spaces. Together, the glass parts relieve, warm and light the impression that the concrete gives.

Completed in 2012 as the home of a new museum created out of three smaller institutions, the 182,000-square-foot Perot Museum relies on sustainability tactics both active and passive. In the former, it minimizes northern and southwestern openings. In the latter, extensive computerized monitoring will forecast future energy use in order to suggest further adaptations as new technologies emerge.

read article >