previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

St. Andrew’s Residence

Location: Dallas, Texas

Size: 6,000 Sq. Ft.

Project Architect: Cunningham Architects

The Tree House in the Woods evolved around the development of a 6,000 SF home on two adjoining lots with challenging topography, lush vegetation and 100 year old cedar trees. As a naturalist with eclectic taste, the owner wanted to preserve views of the surrounding woods, circulation within the natural surroundings as-well-as access around the perimeter of the house. By way of large framed windows and layering of plant material, vistas from the home were preserved inviting the user into nature. The natural environment is further enhanced by minimizing hardscape elements and by using natural material and muted colors to create usable spaces, and pathways throughout the site.

Nature, building, and site are interwoven to create a great living environment. Interior spaces are in close connection to the outdoors. The guest arrival is an “entry slot”, purposely narrow, leading the guest to and through the house. The entrance wall material changed during construction when an excess of material was left at the base of the flagstone building walls. The scrap material gave a directional quality to the arrival. The site utilized a very light footprint with slab stone pads used for circulation and a “floating” outdoor terrace, used for living and entertaining, that steps to grade.

©2019 TalleyAssociates     Site Map

©2019 TalleyAssociates     Site Map